“Το Μυστικό της Επιτυχίας: Ξεπερνώντας Εμπόδια και Αποκαλύπτοντας τη Δύναμη των Στόχων”

Στο μονοπάτι προς την επιτυχία, συχνά συναντάμε εμπόδια που φαίνονται ανυπέρβλητα. Από την αναμονή της «κατάλληλης στιγμής» μέχρι την παγίδα της αρνητικής σκέψης, ο δρόμος μπορεί να φαίνεται γεμάτος αντιξοότητες. Αλλά τι γίνεται όταν αντιμετωπίσουμε αυτά τα εμπόδια  ως σκαλοπάτια προς την πραγματική ανάπτυξη και επίτευξη και όχι ως τελικούς προορισμούς; Αυτή η ανάλυση επιχειρεί να αποκαλύψει τους λόγους πίσω από τις αποτυχίες και να προσφέρει εναλλακτικές προσεγγίσεις για την επίτευξη των στόχων μας.

 Σε πολλούς ανθρώπους συμβαίνει να εξασκούνται σε πρακτικές, διαλογισμούς και σεμινάρια, να λειτουργούν  με βάσει την θετική σκέψη κλπ, για κάποιο λόγο όμως να μην καταφέρνουν να έχουν αποτέλεσμα. Ίσως πάλι τα αποτελέσματα να καθυστερούν υπερβολικά  γι’ αυτούς, ή να κρίνονται  ως μη ικανοποιητικά. «Σε μένα δε δουλεύει», παραπονιούνται. Για ποιό λόγο συμβαίνει όμως αυτό; Γιατί κάποιοι απολαμβάνουν θεαματικά αποτελέσματα  ενώ κάποιοι άλλοι  γεύονται την αποτυχία των προσπαθειών τους; Τι το διαφορετικό (αλλά ταυτόχρονα τόσο όμοιο) έχουν οι άνθρωποι στους οποίους «δεν πιάνει»;

Ελάτε να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το μυστήριο. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι:

  • Εστίαση της προσοχής στην αναμονή

Το σύμπαν λειτουργεί με τον κανόνα του αντικαθρέφτισματος. Δηλαδή οτιδήποτε θα του προβάλουμε, μας το αντανακλά. Όταν εμείς βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής, θα μας αντικαθρεφτίσει την αναμονή. Κι ετσι… θα περιμένουμε. Και αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς. Σίγουρα σε όλους έχει συμβεί κάποτε, να πετυχαίνουν αυτό που θελουν όταν πια έχουν απαγκιστρωθεί από την κατάσταση της αναμονής κι έχουν αφεθεί.

  • Εστίαση της προσοχής στην εξέλιξη

´Εστιάζουμε την προσοχή στην σκάλα της εξέλιξης αντί να την ανεβαίνουμε. Γνωρίζουμε τη θεωρία αλλά δεν την κάνουμε πράξη ή ακόμα, αν κάνουμε κάποιες πρακτικές, αυτές  γίνονται επιφανειακά. Παρατηρήστε την ομοιότητα  με την προηγούμενη εστίαση που περιγράφηκε. Κι εδώ η προσοχή είναι εστιασμένη στην αναμονή. 

  • Νοητική προσκόλληση 

Διυλίζοντας νοητικά τη διαδικασία, με αμφιβολίες για τη μέθοδο ή για την έκβαση των αποτελεσμάτων, αυτό που προβάλλουμε στο συμπαν θα ειναι  συχνότητες αμφιβολίας και ανησυχίας. Και όπως ξέρουμε η πίστη είναι που κινεί βουνά. Οσο εμείς έχουμε προσκολλημένη την προσοχή στην επιθυμία μας δεν θα δώσουμε το περιθώριο στο σύμπαν να την εκπληρώσει. 

  • Αρνητικές σκέψεις

Σπαταλώντας   την ενέργεια μας σε διάφορες αρνητικές  σκέψεις «Τίποτα δε μου πάει καλά», «δεν το αξίζω», «όλα είναι πολύ δύσκολα», όλες οι ενοχικές σκέψεις θα μπλοκάρουν καθε αποτέλεσμα. Η προσοχή σας είναι σαν ένας μεγεθυντικός φακός. Έτσι, σε ό,τι κι αν την εστιάσετε, αυτό θα είναι που θα προσελκύσετε. Το σύμπαν όπως προαναφέρθηκε αντικαθρεφτίζει οτιδήποτε στο οποίο συγκεντρώνεται αυτός ο φακός.

Το 90% της αποτυχίας όπως έχετε παρατηρήσει έχει να κάνει με την εστίαση της προσοχής σε λάθος κατεύθυνση. Και μόνο το 10% που απομένει έχει να κάνει και με κάποιους άλλους παράγοντες οι οποίοι όμως επίσης, τις περισσότερες φορές βρίσκουν την αιτία τους σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις ή στο γεγονός ότι ο στόχος που έχει μπει δεν είναι πραγματικά δικός σας, αλλά σας έχει επιβληθεί από κάπου αλλού. 

 

Υπάρχουν, ακόμη, μερικοί τύποι ανθρώπων που ότι και να κάνουν ποτέ δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις επιθυμίες τους.

 

Ο άνθρωπος ξερόλας. 

Είναι ο άνθρωπος που τα ξέρει όλα. Είναι μια αλαζονεία που δύσκολα κανείς θα αναγνωρίσει  στον εαυτό του. Είναι μία μεμβράνη που δεν επιτρέπει να αναγνωριστούν οι δυνατότητες. Τέτοιους ανθρώπους δεν μπορείς να τους μάθεις, ειναι ήδη γεμάτο δοχείο και σ’ ένα τέτοιο δοχείο δε χωράει κάτι περισσότερο. Τις περισσότερες φορές είναι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι στη ζωή τους και ζουν δυστυχισμένοι.  Προσπαθούν βεβαια, να μάθουν στους άλλους κάτι, δίνοντας στον εαυτό τους με αυτό τον τρόπο μια κάποια σημαντικότητα, ωστόσο δυσκολα θα επιτρέψουν  στον άλλο πραγματικά να μάθει κάτι. Είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχουν μέχρι να αντιληφθουν αυτή τη νοητική τους διεργασία. Πολύ εύκολα θα υποδείξουν  τα λάθη των άλλων με διάφορα αρνητικά σχόλια. Δεν είναι ικανοί να δουν την ουσία και τείνουν να παρατηρούν μονάχα τα ελαττώματα σε οτιδήποτε.

 

Ο ανθρωπος το μαγικό κουμπί.

“Α έχουν περάσει τρεις μέρες και δεν το έχω πετύχει, άρα όλα αυτά είναι βλακείες, ο θεραπευτής δεν είναι καλός, η δύναμη του σύμπαντος είναι μια απάτη, δε με βολεύουν οι τεχνικές ή ο δάσκαλος κ.λ.π”. Είναι σα να έχεις φυτέψει ένα σπόρο και μετά από δύο μέρες να έχεις την απαίτηση να καρπίσει. Αυτός ο τύπος των ανθρώπων εκ των προτέρων θέτει στόχους που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν. Θελει να βεβαιωθεί άλλη μια φορά για το υποτιθέμενο δίκαιο του. Ένας τέτοιος άνθρωπος κατά βάθος δεν θέλει να έχει αποτελέσματα, ψάχνει απλά δικαιολογία να εκφράσει την αρνητικότητα  του και να δικαιώσει τις πεποιθήσεις  του. 

 

Ο άνθρωπος ίσως κάποτε.

Αυτός ο τύπος ανθρώπων πάντα περιμένει κάποιο θαύμα έξ’ ουρανού. «Θέλω, ονειρεύομαι, ίσως κάποτε το όνειρο μου να υλοποιηθεί απλά πρέπει να περιμένω». Βολεύεται αναπαυτικά και περιμένει χωρίς να κάνει τίποτα για να συμβεί αυτό που επιθυμεί.  Είναι σε θέση αναμονής. Κι αυτό μπορεί να διαρκεί μήνες, χρόνια. Και σκέφτετια ότι θα είναι η εξαίρεση και πως τελικά θα τα καταφέρει, δεν θα είναι σαν τους άλλους. Όλες τις αποφάσεις τις αφήνει για μετά, αρέσκεται  απλά στο να περιμένει. Ελπίζει πως με τον καιρό θα συμβεί κάτι, προς το παρόν δεν ξέρει τι θα είναι αυτό, αλλά θα αλλάξει σίγουρα τα πάντα… και έτσι ζει, αναμένοντας το θαύμα. 

 

Ο άνθρωπος μαθητής

«Πρέπει να τελειοποιηθώ. Πρέπει να μάθω κάτι ακόμα και τότε όλα θα γίνουν». Αυτός ο τύπος ανθρώπων πάντα κάτι προσπαθεί να μάθει. Ψάχνει κάποια μυστική γνώση η οποία μονομιάς  μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Και έτσι αιωνίως ψάχνει κάποιο συστατικό που λείπει. Δεν φτάνει σε κάποια σοβαρή εκπαίδευση όπου χρειάζεται να εφαρμόσει κάποιες πράξεις και κάποιες τεχνικές. Ο άνθρωπος μαθητής καθυστερεί την απόφαση να δράσει συνεχίζοντας να μαθαίνει τη θεωρία. Μέχρι που πνίγεται σε αυτήν. Εκπαιδεύεται διαρκώς περισσότερο με βιβλία ή άρθρα αλλά σπάνια αυτός ο τύπος θα πάει σε κάποιο πράκτικο σεμινάριο που θα χρειαστεί πραγματικά να κάνει κάτι. Ποτε δεν θα είναι έτοιμος. Δεν θα γνωρίζει αρκετά. Και έτσι πέφτει στην παγίδα της αιώνιας θεωρίας.

 

Ο άνθρωπος τζαμπέ

«Δεν θα δώσω τίποτα και θα τα πάρω όλα δωρεάν».  Αυτός ο τύπος ανθρώπων πάντα ψάχνει την ευκαιρία να κλέψει κάτι. Δεν θέλει να πληρώναι τίποτα και θεωρεί ότι όλα αυτά πρέπει να είναι τζάμπα. Τα λόγια του είναι «μπα θα το βρω δωρεάν, γι’ αυτό πληρώνουν μόνο οι βλάκες». Βρίσκεται πάντα στην νοητική λειτουργία κατανάλωσης της λιγότερης δυνατής ενέργειας και μείωσης του κόστους. Θεωρεί ότι όλοι προσπαθούν να τον εξαπατήσουν. Το μόνο που κάνει είναι να κριτικάρει τους άλλους, την εργασία τους, τη δημιουργία τους. Δε σέβεται τις προσπάθειες των άλλων ανθρώπων και είναι μόνιμα θυμωμένος και μη ευχαριστημένος. Ξεχνουν τον κάνονα που λέει Δώσε και θα σου Δοθεί. 

 

Κανόνες προσέλκυσης κάθε επιθυμίας

Όποιον στόχο κι αν θέλετε να υλοποιήσετε πρέπει να αφορά προσωπικά εσάς. Δεν μπορεί δηλαδή ο στόχος σας να είναι η κόρη σας να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Επιπλέον, δεν αρκεί απλά το να αφορά εσάς αλλά θα πρέπει και να είναι γνήσια, πραγματικά δική σας επιθυμία. Πολλές φορές μας έχουν επιβάλει κάποιες επιθυμίες που δεν είναι πραγματικά δικές μας. Από την μητέρα, πατέρα, την κοινωνία. Μπορεί π.χ. να νομίζετε ότι θέλετε ένα ακριβότερο αυτοκίνητο (κινητό, σπίτι) αλλά στην πραγματικότητα μπορεί αυτός ο στόχος να έχει επιβληθεί από την κοινωνία και να τον υιοθετήσατε έτσι ώστε να νιώθετε αποδεκτοί και να ταιριάζετε σε αυτήν. Οποιαδήποτε επιθυμία είναι ενέργεια, αν ο στόχος δεν είναι πραγματικά γνήσιος δεν θα μπορέσετε να αναπαράγετε ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για την υλοποίηση. Τις περισσότερες φορές ένας στόχος μπορεί να μην υλοποιείται μόνο και μόνο επειδή καλύπτεται μέσα μας με την σκέψη πως κάτι τετοιο δεν θα ήταν κι άσχημο να συμβεί κάποια στιγμή γιατί για να έχετε αποτελέσματα η επιθυμία πρέπει να γίνει ισχυρός στόχος. Μόνο έτσι εμπλουτίζεστε  συναισθηματικά και είναι δυνατόν να αναπαραχθεί η ενέργεια η οποία είναι αυτή που εγγυάται τα σίγουρα αποτελέσματα. Ως παράδειγμα σίγουρα έχει τύχει σε όλους σας να βρίσκεστε κάπου έξω και ξαφνικά να σας έχει έρθει ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Δεν μπορείτε να περιμένετε και έτσι κάνετε οτιδήποτε χρειάζεται ακόμα και αν αυτό υπονοεί να στραφείτε στη φύση για να βρείτε τη λύση. Επειδή είναι ανάγκη. Έτσι είναι απαραίτητο η επιθυμία σας γίνει αναγκαίος στόχος και τότε μόνο θα είναι καταδικασμένη να υλοποιηθεί. Και δεν μπορεί να γίνει πραγματικός στόχος αν δεν είναι πραγματικά γνήσια επιθυμία σας. Μία πολύ απλή τεχνική για να τεστάρεται το στόχο σας:

Καταγράψτε το στόχο σας σ´ ενα χαρτί και στη συνέχεια εκφωνήστε δυνατά τον καταγεγραμμένο στόχο. Εφόσον το εκφωνήσετε δυνατά και καθαρά κλείστε για λίγο τα μάτια και παρατηρήστε πως αισθάνεστε. Συνειδητοποιήστε τα αισθήματα που υπάρχουν. Αυτά μπορεί να σας προκαλούν χαρούμενα και ευχάριστα αισθήματα είτε αντίθετα μπορεί να υπάρχει κάποιος κόμπος να κόβεται λίγο η αναπνοή. Το σώμα σας μέσα από τα συναισθήματα ειναι αυτο που θα σας πει την αλήθεια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε τον εαυτό σας. 

Εσωτερική αντίσταση:

Πρέπει να θεωρείτε το στόχο σας εφικτό για εσάς. Αν πχ. ο στόχος σας είναι 1 εκατομμύριο € και αυτή τη στιγμή δεν έχετε ούτε 1000 τότε είναι λίγο δύσκολο να το θεωρείτε εφικτό και το πιθανότερο είναι να υπάρχει μία εσωτερική αντίσταση. Θα παρατηρήσετε μια εσωτερική φωνή που θα προσπαθεί να δικαιολογήσει ή να αιτιολογήσει το γιατί δεν μπορείτε να το έχετε. Δηλαδή πρέπει να πιστεύετε μέσα σας πως είναι εφικτό. 

Συγκεκριμένο, μετρήσιμο:

Εάν ζητάτε περισσότερα χρήματα αυτό δεν είναι κάτι συγκεκριμένο και το σύμπαν δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώςθέλετε. Και δυο ευρώ παραπάνω αν αποκτήσετε, για το σύμπαν θα είναι περισσότερα από αυτά που ήδη έχετε. Δεν μπορεί να καταλάβει αν θέλετε αύξηση μισθού ή μια καινούρια δουλειά. Αλλη λανθασμένα διατυπωμένη επιθυμία είναι το «θέλω το άλλο μου μισό». Δεν μπορεί το σύμπαν να ξέρει τι εννοείτε. Πρέπει ο στόχος σας να ‘ναι πολύ συγκεκριμένος, κατανοητός. 

Ελάχιστη προσπάθεια:

Αν δηλαδή θέλετε ένα αυτοκίνητο, πήγατε ποτέ στο κατάστημα που το πουλάει να κάνετε ένα τεστ drive; Τι περιμένετε ότι θα κάθεστε στον καναπέ και θα σας πέσει εξ ουρανού; 

Ο νόμος της ελάχιστης προσπάθειας. Κάνοντας ένα μικρό βήμα προς το στόχο δηλώνετε την πρόθεσή σας προς το σύμπαν πως επιδιώκετε αυτό να εκδηλωθεί. Η ελαχιστη προσπάθεια όμως, αυτό ακριβώς σημαίνει ελάχιστη. Πιο μικρό βήμα. Γιατί απ’την άλλη, αν πέσετε με τα μούτρα, δεν δίνετε στο σύμπαν το περιθώριο να το εκπληρώσει.

Έμπνευση:

Όσο περισσότερο σας εμπνέουν οι στόχοι, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να πραγματοποιηθούν. Είναι σαν να βρίσκεστε ψηλά και σας αποκαλύπτεται μια όμορφη θέα που σας κόβει την ανάσα. 

 

Formula προσέλκυσης στόχων 

  • Προσδιορίστε λεκτικά το στόχο σας και καταγράψτε τον. (Μη καταγεγραμμένος  στόχος δεν είναι καν στόχος)

Η διατύπωση πάντα να είναι καταφατικά και σε χρόνο Ενεστώτα  δηλαδή σαν να συμβαίνει ήδη. Αντί για το: «θα ήθελα να έχω».. «είμαι, έχω»   

  • Προσδιορίστε  το χρόνο

Πότε δηλαδή είστε έτοιμοι να το έχετε στη ζωή σας. Όχι κάποια στιγμή αλλά συγκεκριμένος χρόνος.

  • Δημιουργία εικόνας του στόχου

Πρέπει να έχετε την εικόνα του στόχου σας σαν να έχει υλοποιηθεί ήδη. Και να κρατάτε την εστίαση της προσοχής σας σ’ αυτή την εικόνα και όχι στα προβλήματα. Ιδανικά κάθε φορά που οραματίζεστε την εικόνα της υλοποίησης θα νιώθετε κάποια θετικά συναισθήματα σαν αυτά που θα νιώθατε αν είχε όντως υλοποιηθεί. 

  • Απελευθερώστε το στόχο.

Αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο δε χρειάζεται να το σκέφτεστε συνέχεια για το πως και με ποιο τρόπο αυτό θα έρθει στη ζωή σας γιατί έτσι ταυτίζεστε με αυτό και μπλοκάρετε τη ΡΟΗ. Εμπιστευτείτε την διαδικασία.

 

Παράδειγμα διατύπωσης

Από την τάδε του μηνός το εισόδημα μου αντιστοιχεί στο ποσό των… € Και το εισόδημα αυτό είναι αρκετό να καλύψει καθε τρέχουσα ανάγκη μου. 

 

Στο τέλος της ημέρας, η επιτυχία δεν κρίνεται από το πόσες φορές πέφτουμε, αλλά από το πόσες φορές σηκωνόμαστε και συνεχίζουμε. Είτε πρόκειται για τον «άνθρωπο ξερόλα», που χρειάζεται να μάθει την ταπεινότητα και το τρόπο για να ανοίξει το μυαλό του, είτε για τον άνθρωπο  «μαγικό κουμπί», που πρέπει να κατανοήσει ότι η υπομονή και η συνέπεια είναι κλειδιά στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων. Κάθε περίπτωση μας διδάσκει κάτι πολύτιμο για το ταξίδι της αυτοβελτίωσης. Τα παραδείγματα αποτυχίας μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και αλλαγή πορείας προς την επιτυχία. Μέσα από αυτήν την ανασκόπησης, ας αναλογιστούμε τις δικές μας προκλήσεις και ας επιδιώξουμε να τις ξεπεράσουμε με επιμονή, θετική σκέψη και εστίαση σε πραγματικά γνήσιους στόχους.

Αντι για παράδειγμα να περιοριζόμαστε στην αναμονή της  τέλειας στιγμής για δράση, ας ενεργούμε με βάση το τώρα, εξασφαλίζοντας μικρές νίκες που οδηγούν σε μεγάλους στόχους. Ας μάθουμε να βλέπουμε την αποτυχία όχι ως τέλος, αλλά ως έναυσμα για βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη. Τέλος, ας μην ξεχνάμε  ότι η εστίαση στη διαδικασία και όχι μόνο στο αποτέλεσμα, είναι εκείνη που μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη των πραγματικών μας επιθυμιών.

«
»


Psychekey.com